//Floating call button 24/7
“Call

Bel 24/7 bij overlijden

085 016 1313

Corona en een uitvaart
Nieuws

Corona en een uitvaart?

De maatregelen met betrekking tot het Coronavirus hebben grote invloed op rouwbezoeken en uitvaartplechtigheden. Op dit moment  mogen uitvaartplechtigheden alleen nog plaats te laten vinden met maximum van 100 personen, dit kan echter alleen met inachtneming van 1,5 meter aftand tot elkaar. Niet alle crematoria en begraafplaatsen hebben voldoende ruimte om die 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, het kan dus zijn dat dit het maximum aantal toegestane personen lager is dan 100 personen. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden bij het crematorium/begraafplaats van uw keuze. En zorgen we samen met u voor een liefdevol afscheid.

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over Corona en een uitvaart. Gezien de omstandigheden zijn wijzigingen voorbehouden.

De laatste update van dit artikel vond plaats op zondag 08 augustus om 15.29 uur.

Komen jullie nog bij mij thuis om de uitvaart te regelen?

Ja, als de anderhalve meter afstand bewaard kan worden en er geen mensen aanwezig zijn met Corona of verkoudheidsklachten. Mocht dit wel het geval zijn, dan overleggen we wat wenselijk is. Een alternatief is contact per telefoon, of videobellen.

Mag ik nog helpen bij de verzorging en de kist sluiten?

Wij verzorgen op dit moment niet meer samen met nabestaanden. U mag de kist zelf sluiten. Of wij sluiten de kist voor u. We doen dat op dit moment niet meer samen met u.

Kan ik nog wel afscheid nemen?

Ja, dat kan. Wel verschillen de mogelijkheden per uitvaartcentrum. We kunnen u daarover adviseren. U kunt uw dierbare overigens ook aanraken. We raden aanraken in het gezicht af. Het is raadzaam direct na het bezoek goed uw handen te wassen. Een thuisopbaring hoort op dit moment nog wel tot de mogelijkheden. Voor bezoek aan ons Afscheidshuis hanteren wij op dit moment de regel dat er maximaal 5 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn. Zo kan de afstand tot elkaar worden gehandhaafd. Binnen de tijd van het rouwbezoek kan er wat ons betreft nog wel gewisseld worden qua samenstelling van het bezoek.

Mag de uitvaart doorgaan

Ja. Op advies van de branchevereniging uitvaart kan een bijeenkomst doorgaan in aanwezigheid van maximaal 30 personen excl. personeel. Vanaf 01 juli zijn bijeenkomsten tot 100 personen mogelijk. Het aantal dat een locatie werkelijk toestaat is afhankelijk van de grootte van de ruimte.

We kijken met u naar de beste oplossing. We kunnen ons voorstellen dat u graag wilt dat anderen thuis mee kunnen kijken naar de uitvaartdienst. Of dat u voor nu een stille uitvaart (zonder aanwezigheid van nabestaanden) wenst en een herdenking achteraf. We leggen u alle mogelijkheden voor zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen..

 

Ik voel me niet lekker. Kan ik naar de uitvaart komen?

Bent u uitgenodigd voor de uitvaart en heeft u gezondheidsklachten? Als u hoest, niest, keelpijn heeft of koorts heeft, willen we u vragen te handelen volgens de maatregelen die op dit moment in zijn algemeenheid gelden, blijf thuis! 

Hoe kan ik nu het beste condoleren?

Handen schudden is niet verstandig. U kunt wel op andere manieren uw medeleven betuigen, bijvoorbeeld door een hand op uw hart leggen of uw handen voor uw borst vouwen (namaste groet). Nog een mogelijkheid is om een hartje te vormen met uw handen.
We kunnen voor u familie gratis een online condoleanceregister openen. Zo is er geen kans op besmetting via een pen.  Een condoleanceregister op papier is niet overal meer toegestaan. We raden in dat geval daarom aan om een eigen pen mee te nemen.

De overledene is (waarschijnlijk) besmet met het Coronavirus. Wat nu?

U kunt gewoon ons meldnummer 085–0161313 óf 06-55113794 bellen. Wij vragen vanaf nu aan iedereen of er een vermoeden van Corona is bij de overledene of nabestaanden.

Is iemand nog besmettelijk na overlijden?

Het virus kan, ook als het gekoeld wordt, tot 3 dagen overleven. Onze verzorgers zullen beschermingsmiddelen dragen om te voorkomen dat zich druppels verspreiden als zij uw dierbare verzorgen en in de kist leggen.

Overige vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog andere vragen hebben dan mag u altijd contact met ons opnemen. U kunt gewoon ons meldnummer 085–0161313 óf 06-55113794 bellen.

Meer informatie?

Vertel ons hoe we contact met u kunnen opnemen.


Gebieden

Leeuwarden
Groningen
Harlingen
Sneek
Drachten
Heerenveen
Dokkum
Franeker
Joure
Meppel

Contact

Harlingerstraatweg 130
8915 CP Leeuwarden

T: 085 016 1313
E: info@fenderuitvaart.nl